Vistas säkert i solskenet

Stekande dagar i sommarsolen kräver pauser då och då. Speciellt om man är ute och arbetar. Det är lätt att glömma bort att man måste se till att dricka mycket för att återställa vätskebalansen i kroppen. Definitivt om man gör något tyngre arbete, till exempel sådant som har krävt att man ansöker om bygglov. Då är det extra viktigt att fylla på med vätska och vila för att inte grillas bort i solen.

Samma sak gäller även om man badar mycket.
Oavsett om det gäller pool, sjö eller hav så krävs det ändå att man dricker mycket om det är varmt och soligt ute. För även om man kyls ned utifrån av vattnet så använder sig kroppen ändå av mycket vätska under dessa soliga dagar. Det är lätt att låta sig själv luras till att det inte är så. Dock så blir detta tydligt senare under dagen när man börjar känna sig trött och hängig.

Tänk även på att kroppen behöver hålla salthalten i kroppen uppe. Det handlar alltså inte bara om vätska utan om så kallade elektrolyter. Visst finns det färdiga produkter inom vätskeersättning men det går även att göra egna mixar med elektrolyter. Söker du på nätet så dyker de snabbt upp bland resultaten.

Var också försiktig med solen rent allmänt. Visst är det snyggt med en schysst bränna – samtidigt så är solljus det bästa sättet att få huden att åldras på. Tänk dig bara hur ett kvarglömt papper snabbt torkar och gulnar ute i solen. Samma sak gäller vår hud.
Nu är solen viktig för att få i oss d-vitamin. Dock behöver man inte överdriva intaget.
Ett ansvarsfullt solande minskar även avsevärt risken för att drabbas av hudcancer.

Summa summarum: Solen är livsviktig för allt liv här på jorden. Dock måste man se till att tänka efter när man vistas ute under högsommaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *