Rubiks kub kan lösas för skojs skull eller i en nervkittlande tävling

En Rubiks kub kan vara något man löser för att underhålla sig själv eller hålla igång hjärnan med en klurig utmaning, men det kan också vara något man tränar stenhårt på för att kunna mäta sin skicklighet med andra genom att ställa upp i en tävling. Trots att Rubiks kub ofta hamnar i facket leksaker så är det något som även roar vuxna och det anordnas seriösa tävlingar världen över. Det handlar ofta om att lösa kuben så snabbt som möjligt, men det finns även andra grenar som går ut på att lösa ett annat 3D pussel eller lösa kuben med lägst antal drag. 

Många olika grenar 

En tävling som går ut på att lösa Rubiks kub på tid kallas speedcubing. Det finns totalt 18 olika grenar inom speedcubing som bland annat kan gå ut på att man ska lösa 3x3x3 kuben, den mindre varianten (2x2x2), större varianter samt varianter som är utformade på andra sätt (till exempel pyraminx, som är utformad som en pyramid). Det kan även handla om att lösa kuben med förbundna ögon, med en hand eller med fötterna.

Speedcubes används för snabbare lösning

När det tävlas i Rubiks kub så används i regel en så kallad speedcube, det är en kub som i stort sett ser ut och fungerar som en klassisk Rubiks kub men går smidigare att vrida vilket gör att det går snabbare att lösa den. Det är tack vare att speedcuben har rundade hörn och inte är lika hårt åtdragen som dragen kan utföras snabbare. De rundade hörnen gör att man kan “gena” eftersom man inte behöver fullfölja ett drag till 100 procent innan man börjar på nästa. 

Är man intresserad av att börja tävla själv eller helt enkelt bara vill ha en utmaning för hjärnan så kan man gå in på https://mastercubestore.se/. Där finns klassiska Rubiks kuber, speedcubes och många fler spännande 3D pussel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *