Förebygg att elden sprids med brandtätning

Den som följde SVT:s komediserie Hipp Hipp i början på 2000-talet har nog lärt sig allt den behöver veta om bränder redan. Den pedagogiska brandinstruktören Kaj-Åke “Kajan” Hansson tog brandmedvetenhet till en helt ny nivå. Vem minns inte när han illustrerade att röken är farligare än elden genom att tända en tändsticka och teatraliskt blåste ut lågan samtidigt som han betonade just rökens skadlighet i förhållande till elden? 

Eller för den delen när han skulle visa hur fort eld sprids genom att rulla ut ett toalettpapper och sätta eld i ena änden, placera andra änden i toalettstolen och spola för att illustrera ett släckningsarbete. ”Ni fattar principen, va?” avslutade han alltid lektionen med att fråga efter att den praktiska övningen kanske inte gick riktigt som den skulle. Huruvida hans elever egentligen lärde sig någonting om brand förtäljer inte riktigt historien. 

Sprids på några minuter 

Du ska dock ha mer respekt för elden än vad kanske Kajan gav intryck av att ha. Om du tycker att coronaviruset spred sig snabbt så är det ingenting mot hastigheten av hur fort en eld tar sig fram. Det handlar om ett fåtal minuter från att ett ljus kanske ramlar ned i en soffa till dess att hela bostaden står i lågor. När det brinner gäller det med andra ord att agera fort för att ta sig ut. Dessutom måste du förstås ha en fungerande brandvarnare. Testa den ofta. 

Det finns dock vissa saker du kan göra för att förebygga den snabba eldspridningen. Genom att brandtäta dina väggar blir det lättare att isolera elden i ett rum. Det är med andra ord tack vare brandtätning som du kan minska både förstörelsen i lokalen det börjar brinna i, men också öka chanserna för att du själv hinner ta dig ut innan elden har nått in till just ditt rum.