En värmepump är en smart investering
Med rätt värmepump kan man drastiskt sänka sina uppvärmningskostnader. Detta innebär att en värmepump alltid är en bra investering, trots sin höga prislapp. Förr eller senare får man igen pengarna, och hur snabbt det går beror på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten. Därför är det alltid bra att även försöka energispara på andra sätt.
Att elda för kråkorna är ett känt gammalt ordspråk, som syftar på att man slösar med energi. Innan man investerar i en värmepump gör man därför bäst i att först försöka energispara på andra sätt. Kanske kan man tilläggsisolera taket, renovera fönstren, montera vattensparande munstycken på kranarna, för att bara nämna några saker.
Lyckas man med att sänka sin förbrukning av värme och varmvatten kan detta innebära att man klarar sig med en något mindre värmepump, som då också är billigare.
Så fungerar en värmepump
Det finns många olika slags värmepumpar och vilken pump som passar bäst beror på fastigheten, var den ligger, men också omgivningen runt omkring huset. Gemensamt för alla värmepumpar är att de tar sin energi från omgivningen nära huset, från luften, jorden, berggrunden eller vattnet. Alla värmepumpar, utom luft/luftvärmepumpen, behöver också ett vattenburet värmesystem för att kunna sprida värmen i huset.
Har man tidigare värmt upp huset med olja kan man använda samma vattenburna element även till värmepumpen. Ibland kan det vara svårt att själv veta vilken värmepump man ska ha och som klarar att tillgodose hushållets behov. Genom att vända sig till ett företag specialiserat på olika slags värmepumpar kan man få hjälp med att hitta den pump som passar både huset och plånboken bäst.
Många gånger är det en fördel att vända sig till ett företag som även installerar och servar värmepumpar. Ett exempel på företag som arbetar med alla typer av värmepumpar är värmepumpistockholm.nu.