Bloggandets begynnelse
Året var 1994. Justin Hall satt framför sin datorskärm och funderade på det nyfunna Internet, som han först fått se några år tidigare. Det var en isstorm på gång utomhus, men han var så nöjd och varm där han satt. Nu skulle han testa Hypertext. Det gick bra, och han fortsatte… Han blev världens första officiella bloggare, och hans blogg fungerar än idag. Men han är inte längre ensam. I dagsläget finns det över 600 miljoner bloggar på nätet.
Ett nytt namn
År 1999 hade bloggandet tagit fart. Men än så länge kallades fenomenet bara “weblog”, “webbkrönika” eller helt enkelt “online dagbok”. En dag bestämde sig Peter Merholz för att skoja lite med sina läsare, och bröt ordet “weblog” itu: we blog, vi bloggar. Det funkade ju, tyckte man, och en tid senare hade Evan Williams börjat använda ordet blog som både verb och substantiv. Namnet hade fötts, och det sitter kvar än. Det hade förr varit så att bara de som förstod sig på programmering hade kunnat publicera på nätet. Men ankomsten av bloggandet gjorde det möjligt för vanliga dödliga att skapa sin egna virtuella vrå. Det ville man gärna, och folk började skriva så fingrarna rök.
Trenden tuffar på
Bloggandet är inte dött, inte på länge. Det som började lite blygt har nu fått världen på sin sida, och du kan hitta allt från personliga bloggar, som t.ex. Webmar, till stora, allmänna nyhetsportaler. Du kan även välja att skapa en egen blogg om du så vill, som ett sätt att öppna din dörr för den som vill titta in lite i din tankevärld. Tänk bara på att inte dela det som du inte vill ska falla i fel händer! Du kan använda din blogg som terapi eller till marknadsföring – möjligheterna är oändliga, och alla kan hitta plats till sin egen lilla nisch på webben.