Hjärngympa på hög nivå
Hur många har inte någon gång svettats och svurit över de färggranna pusselkuberna som tycks vara fullständigt omöjliga att lösa? Och visst är rubiks kub en svår nöt att knäcka – men inte omöjlig. Det gäller bara att ha gott om tid på sig, och en stor dos tålamod. Enklaste sättet att lära sig lösa en Rubiks kub, är att träna in ett visst antal drag i en viss speciell ordning. Att lyckas lösa den med några slumpmässiga vridningar på måfå är nämligen föga troligt – då lär du få hålla på i evigheter. På internet finns massor av bra instruktioner och videoklipp om hur man kan tänka, och hur man ska vrida och vända kuben för att lösa den.
Ett stycke ungersk arkitektur
Rubiks kub skapades av den ungerske arkitekten och professorn Ernö Rubik i mitten av 1970-talet. Det tredimensionella pusslet togs ursprungligen fram för att användas i ett pedagogiskt syfte då Rubik undervisade elever i design, men kuben blev snabbt en trend som spred sig även utanför professorns skolmiljö. Idag är Rubiks kub ett närmast ikoniskt pussel som får människor att gnugga geniknölarna världen över. Originalkuben har 54 färgglada rutor i rader om 3×3, men med tiden har också andra varianter dykt upp med både färre och fler rader.
Var köper man Rubiks kub?
Rubiks kub finns idag att få tag på lite överallt. De säljs ofta i dagligvaruhandeln, i leksaksbutiker, bokaffärer, på flygplatser och inte minst på nätet förstås. Priserna kan variera från några tior upp till ett par hundralappar, där de allra billigaste varianterna oftast har en kvalitet som är ganska tveksam. Vill du köpa en Rubiks kub gör du därför klokt i att satsa på en lite dyrare produkt, tillverkad i bättre plast och med en konstruktion som tål att man vänder och vrider på de olika raderna.